Με κλείσιμο απειλείται το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Με κλείσιμο απειλείται το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 13386/18.03.2011

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Έντονη είναι η φημολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Το ενδεχόμενο παύσης του προξενείου και η μεταφορά της διπλωματικής του αποστολής στα Σκόπια, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Είναι επιτακτική η αποτροπή οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας, που θα στερήσει τη Θεσσαλονίκη από τη δυνατότητα που έχει να διαδραματίσει έναν καίριο και γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Με αυτή την κίνηση θα εκλείψουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Αντί να αναβαθμιστεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επέλθει υπανάπτυξη και αλλαγή των εύθραυστων γεωστρατηγικών ισορροπιών. Η Κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργείου οφείλει να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την αποτροπή μιας τέτοιας ενέργειας και να δρομολογήσει ένα σχέδιο προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της Θεσσαλονίκης, με τον υποστηρικτικό ρόλο του προξενείου των ΗΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια, που αποβλέπει στην παύση της λειτουργίας του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη;

Απάντηση Υπουργείου